Νέα και Εκδηλώσεις

Εκτύπωση|

ΕΛΛΑΔΑ 2012: Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΩΝΕΣ "HOSPICE CARE"

Οι εθελοντές του ΑΓΑΠΑΝ καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες από το 1993 ώστε να ιδρυθεί ο πρώτος ξενώνας «Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας» στην Ελλάδα, μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που ακόμη υστερεί σε αυτόν τον τομέα.

Ο θεσμός της Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας (Palliative Care) αφορά στους ασθενείς που βρίσκονται στο καταληκτικό στάδιο της ζωής τους συνεπεία μη αναστρέψιμων ασθενειών και έχει ως στόχο να καλύψει κάθε τους ανάγκη, σωματική αλλά και ψυχολογική ώστε να μειώσει τον πόνο και να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και στη γαλήνη πριν το θάνατο.

Οι υπηρεσίες παρέχονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και εθελοντές όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων είτε σε ξενώνες (hospices) που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, είτε μέσω εργασίας κατ’οίκον. Τα κόστη καλύπτονται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών και την υποστήριξη της πολιτείας. 

Σε χώρες όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ ο θεσμός της Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας έχει ήδη καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’70. Σήμερα είναι γνωστός και καθιερωμένος στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ακόμη και σε πολλές χώρες της Αφρικής, όπως τη Νότια Αφρική, την Κένυα και την Ουγκάντα. Σε ότι αφορά στις γειτονικές χώρες, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Τουρκία διαθέτουν ξενώνες ή σχετικές υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, παρά τις καταβληθείσες προσπάθειες μας, δεν λειτουργεί προς το παρόν κανένας ξενώνας. Η ομάδα εθελοντών του Σωματείου ΑΓΑΠΑΝ αγωνίζεται με στόχο να αναδείξει τη σημασία καθιέρωσης του θεσμού και στη χώρα μας και την ανάγκη δημιουργίας του πρώτου ξενώνα, η δυνατότητα ίδρυσης του οποίου έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο από το 2003 μετά από προσπάθειες του Σωματείου.

 

Η έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας και η εθελοντική ενίσχυση από ιδιωτικούς φορείς αποτελούν προϋπόθεση, ώστε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ο πρώτος ξενώνας στην Ελλάδα. 

 Η βοήθειά σας στη διάδοση του θεσμού της Παρηγορητικής & Ανακουφιστικής Φροντίδας και του έργου του ΑΓΑΠΑΝ είναι πολύτιμη, ώστε να κινητοποιηθούν οι φορείς και να ενημερωθεί το κοινό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Σωματείο ΑΓΑΠΑΝ στο τηλέφωνο 2107210695, Δευτέρα 9:00-5:00 μ.μ. & Πέμπτη 09:00-4:00 μ.μ.